Alkoi uusi vuosikin leipomalla, kolmanteen päivään sentään pääsin ilman! Ennen joulua tuli leivottua paljon, välipäivinä vain pari leipää heraan, tänään sitten sämpylöitä, siemennäkkileipää ja pullaa... Oi ihanaa tuoksua!

IMG_3599.jpg

Sämpylöitä minulta itse asiassa pyydettiinkin. Mies tuumi muina miehinä:

- Sitten kun sua huvittaa taas leipoa, voisit leipoa tummia sämpylöitä.

Minä: Siis millaisia?

Mies: - No sellaisia hyviä, tummia.

Minä: - Mitä niihin tulee?

Mies: -Grahamjauhoja varmaan - eiks niissä aina ole...

Minä: - ööö, no ei.. itse asiassa niihin tietysti voi laittaa mitä jauhoja haluaa. Eikä meillä kyllä nyt ole grahamjauhoja.

Mies: - No mitä jauhoja sä laitat?

Minä: - Mitä milloinkin kaapista löytyy, yleensä hiutaleita, ruisjauhoja ja vehnäjauhoja.

Mies: - Jotain sellaisia sitten...

Ja minä leivoin. Jotain sellaisia sitten 😂 Melko tummia niistä kyllä tuli, sisältä ja päältäkin. Ihanan rapeakuorisia, melko tiiviitä, maukkaita. Mahtaako sitten olla miehen makuun, se selviää myöhemmin.

IMG_3598.jpg

Ohje muistiin tähän, mikäli pääsee jatkoon: 

2,5 dl kuumaa vettä, 0,5 dl maitoa, vajaa 1 tl suolaa, 1 tl hunajaa, 1/2 pss kuivahiivaa, 2 dl ruisjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, n 3 dl vehnäjauhoja. Taikina saa nousta reilun tunnin, jonka jälkeen kumotaan jauhotetulle pöydälle, ei vaivata, vaan leikataan soiroiksi ja suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Paistetaan saman tien uunissa 225 asteessa noin vartin. Tuosta määrästä tuli 10 sopivankokoista (jonkun mielestä ehkä pientä) sämpylää. Alkuperäinen ohje on Soppa365.fi sivulta nimellä Fantastinen leipä, itse muuntelin mieleisekseni - yllätys!

Sämpylät on koemaistettu, seuraavana vuorossa pulla!

Maistuvaista alkanutta uutta vuotta!

 

-Sallius-